Czy wyobrażasz sobie, że 10 lat temu jarmuż był trudno dostępnym rarytasem? Bohaterka dzisiejszego odcinka podcastu zaczęła zmieniać swoje odżywianie właśnie wtedy, gdy restauracje ze zdrowym jedzeniem zamykano, zamiast otwierać. Ale ona wykazała się kreatywnością i nie poddała tak łatwo. Bo to historia z happy endem, chociaż jej główna bohaterka podkreśla, że zdrowe odżywianie nie załatwi wszystkiego…
Mam niezwykłą przyjemność po raz pierwszy zaprezentować Wam odcinek podcastu, w którym nie tylko ja gadam. Oto moja rozmowa z Agnieszką Majewską, freelancerką prowadzącą warsztaty kulinarne pokazujące jak w praktyce korzystać z zasad świadomego odżywiania. Oczywiście, wszystko w myśl zasady „gotuje, nie truje”, bo to przewodnie hasło Agnieszki.
W tym odcinku Aga opowiada swoją historię drogi do świadomego odżywiania. Zdradza, jak radziła sobie w trudnych momentach, a tych było sporo, bo gdy podjęła decyzję, że chce zmienić swoje odżywanie, to odstawienie glutenu było fanaberią, a olej kokosowy i jarmuż trudno dostępnymi produktami.
Agnieszka jest mamą, więc nie mogłam jej nie zapytać o to, jak radzi sobie z odżywianiem swojej córeczki, która właśnie poszła do pierwszej klasy szkoły podstawowej. Muszę przyznać, że to, co Agnieszka mi odpowiedziała bardzo mnie zaskoczyło. Pozytywnie. A co takiego powiedziała? To musisz sama wysłuchać. Nic więcej nie zdradzę.
No może poza tym, że odcinek jest pełen wiedzy merytorycznej, pasji, dobrego humoru i motywacji. Mój pierwszy wniosek po rozmowie z Agą? Muszę zacząć się lepiej odżywiać! 😉
W tym odcinku dowiesz się:
- czy warto szukać zamienników śmieciowych produktów
- jak szybko zmiana odżywiania wpływa na samopoczucie
- jak Agnieszka radzi sobie z zachciankami
- jak w pięć sekund przygotować zdrową słodycz i pyszne kakao
- jak nauczyć dziecko świadomego odżywiania
- jak zachowywać się, gdy bliscy proponują Twojemu dziecku śmieciowe jedzenie
- jaki pierwszy krok wykonać, jeśli nie wiesz od czego zacząć zmianę odżywiania
- co robić, kiedy zdrowe odżywianie nie sprawia Ci przyjemności
- co zrobić zanim zaczniesz wprowadzać zmiany do swojego odżywiania
Jeśli wolisz czytać
Transkrypcja podcastu (kliknij i pobierz)
Ważne linki, o których opowiadam w nagraniu:
- Strona internetowa Agnieszki
- Fan page Agnieszki na Facebooku
- Zapisy na bombowy newsletter Agnieszki
- Najbliższe warsztaty kulinarne Agnieszki (dla mieszkańców Grodziska Maz. bezpłatne!) – 29 września 2018 r.
Jak możesz słuchać podcastów?
Nie musisz siedzieć przed komputerem, żeby posłuchać, co mam do powiedzenia!
Jeśli jesteś użytkowniczką iPhone lub innego urządzenia z systemem iOS, to masz automatycznie zainstalowaną aplikację na telefonie „Podcasty„. Wejdź w aplikację, kliknij zakładkę „Szukaj” i wpisz „Justyna Markowska” lub „Żyj zdrowo z przyjemnością”. Polecam subskrybowanie programu, żeby na mieć dostęp do wszystkich odcinków od razu po ich publikacji. Odcinki możesz pobrać na swój telefon i słuchać ich w trybie off-line. Jest też możliwość przyspieszenia odsłuchania. Ja słucham podcastów z szybkością 1,5x.
Jeśli nie masz urządzenia z iOS, to musisz wykonać jeden krok więcej. Czyli zainstalować aplikację do słuchania podcastów Stitcher. Po zainstalowaniu i utworzeniu konta wchodzisz z zakładkę z lupką i wpisujesz „Justyna Markowska” lub „Żyj zdrowo z przyjemnością”. Polecam subskrybowanie programu, żeby na mieć dostęp do wszystkich odcinków od razu po ich publikacji. Odcinki możesz pobrać na swój telefon i słuchać ich w trybie off-line. Jest też możliwość przyspieszenia odsłuchania. Ja słucham podcastów z szybkością 1,5x. Stitcher oferuje również dodatkowe funkcje. np. automatycznie wyłączanie aplikacji oraz tryb „samochodowy”.
Gdybyś miała jakiekolwiek pytania dotyczące słuchania podcastów na telefonie, to pisz śmiało! Postaram się pomóc 🙂
Do usłyszenia! 🙂