Jeśli umieszczam serek wiejski na mojej liście TOP 100 produktów, to znaczy, że musi być zdrowy, czyż nie? Zanim jednak przytaknę Ci, najpierw chcę pokazać, jakie zarzuty mają do niego przeciwnicy. Dowiesz się tyle, jak często możesz go jeść, no i oczywiście, czy serek wiejski jest zdrowy.
Serek wiejski jest dostępny w Polsce od początku lat 90. ubiegłego wieku, ale mam wrażenie, że swoją popularność zdobył dopiero, gdy do Polski zawitała dieta Dukana. Miliony Polek (i Polaków też) trzymało w swojej lodówce po kilka sztuk serka wiejskiego, najlepiej w wersji light. I codziennie konsumowała przynajmniej jedno opakowanie, przekonana, że serek wiejski jest zdrowy. Ale czy aby na pewno? Zobacz, co mają do powiedzenia o nim, jego przeciwnicy.
Serek wiejski jest wysoko przetworzony
O tym, że im produkt mniej przetworzony, tym lepszy – chyba nie muszę przypominać. Niestety w dzisiejszych czasach nie da się zupełnie uniknąć kupowania tych bardziej przetworzonych, ale czy można do tej grupy zaliczyć serek wiejski?
Należałoby najpierw zastanowić się, co to w ogóle jest ten produkt wysoko przetworzony. Może jakąś definicję przetoczyć. Niestety, takowej nie ma. I każda osoba, która mówi o żywności wysoko i nisko przetworzonej, mówi o żywności, która ma taki status według niej. Zatem, jeśli ja miałabym powiedzieć, czy serek wiejski jest wysoko czy nisko przetworzony. Odpowiedziałabym, że nisko. Dlaczego?
Dla mnie produkt wysoko przetworzony to taki, który ma w swoim składzie różnego rodzaju substancje dodatkowe: barwniki, aromaty, zagęszczacze, polepszacze. Im dłuższa lista dziwnych nazw w składzie, tym jest to produkt bardziej przetworzony. Z kolei produkt nisko przetworzony to ten, który produkuje się z użyciem 3-4 surowców, a jego receptura jest znana ludziom od wielu lat.
Serek wiejski niepotrzebnych dodatków nie zawiera. Jego produkcja możliwa jest z trzech składników: twarogu ziarnistego (który uzyskuje się z mleka poprzez dodatek naturalnego enzymu, proces podobny jak przy produkcji serów żółtych, ale z innym efektem), śmietanki i soli. Wniosek? Serek wiejski jest produktem nisko przetworzonym.
Serek wiejski jest bezwartościowy
Przeciwnicy serka wiejskiego, podkreślają, że jego wartość odżywcza jest niska. Z drugiej strony usłyszałam od pewnego chłopaka ćwiczącego na siłowni, że suplementuje białko… serkiem wiejskim. Więc gdzie leży prawda? Białka w serku wiejskim jest sporo ok. 10-11 g/ 100 g. A że kubeczek ma zwykle dwa razy tyle, to 20 g białka, to chyba nie tak mało. Oczywiście, więcej znajduje się w mięsie i jajku, a nawet serze żółtym… zawsze znajdzie się produkt, który ma czegoś więcej.
W serku wiejskim sporo jest witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 i B12. Jedno opakowanie to też 20% zapotrzebowania na wapń.
Niestety dużym minusem serka wiejskiego jest wysoka zawartość soli. A, o zgrozo!, znam osoby, które serek wiejski sobie jeszcze dosalają! Jedno kubek to już jeden gram soli. Sporo, biorąc pod uwagę, że nie powinniśmy jeść jej więcej niż 5 g.
Ale czy w związku z tym można powiedzieć, że serek wiejski jest bezwartościowy? Moim zdaniem nie. Bezwartościowe to są soki kubusie – co tego, że napchano w nie witamin, skoro są syntetyczne, a sam produkt dostarcza tylko cukru?
Czy serek wiejski jest zdrowy?
To moje ulubione pytanie, na które zawsze udzielam mojej ulubionej odpowiedzi. Tak, serek wiejski jest zdrowy, no chyba, że jest przeterminowany. Wtedy nie. Bo każdy produkt, które znajduje się na sklepowej półce jest zdrowy, ale w różnych ilościach. Tylko od Ciebie zależy, czy tę ilość przekroczysz.
Zdrowe odżywianie, to przede wszystkim różnorodność i umiarkowanie.
I pewnie zaraz padanie pytanie: to chipsy też są zdrowe? A czekolada?
Tak, o ile pamiętamy o umiarze! A więcej o tym, czym jest zdrowa żywność możesz przeczytać w innym artykule: klik.
Jak często jeść serek wiejski i w jakich ilościach?
Myślę, że jeden kubeczek dwa razy w tygodniu będzie ok. Prawdę powiedziawszy, ja wolę od serka wiejskiego zwykły biały twaróg, ale jem i jeden, i drugi. I Tobie też polecam takie rozwiązanie.
A czy Ty lubisz serek wiejski?
Photo credit: jules:stonesoup / Foter / CC BY
Serek wiejski jadam tylko jak mi zabraknie zwykłego białego sera. Bo taki lubię najbardziej – ze śmietaną i jogurtem, cebulką i czosnkiem 🙂 Jakoś nigdy szczególnie nie ufałam wiejskiemu. Może przez te idealne kuleczki… 😉
No ja też wolę zdecydowanie zwykły polski twaróg 🙂 Twoja propozycja brzmi bardzo smakowicie.
A te idealne kuleczki, to nie jest jakaś magia. Na studiach robiłam swój serek wiejski i też wyszły bardzo ładne kuleczki 🙂
Lubię i w zasadzie z dodatkiem pomidora jadam prawie codziennie. Podobno nie powinno się łączyć pomidora z serkiem wiejskim ponieważ wapń łączy się z witaminą C i odkłada w stawach? Coś w tym stylu słyszałam, ale po 15 latach ciągłej konsumpcji tego połączenia nie mam żadnych objawów więc może nie jest tak źle 🙂
Tak, też o tym słyszałam, że żadnych produktów mlecznych nie powinno się łączyć z pomidorem. Nie spotkałam się nigdy z żadnymi badaniami naukowymi, które potwierdzałyby tę teorię. Także spokojnie możesz jeść serek wiejski z pomidorem. Swoją drogą ja też uwielbiam to połączenie… i jeszcze z cebulką… mmm… pycha! 🙂
Oj dokładnie – nareszcie mam osobę, która mnie rozumie 🙂 Ja ogólnie konsumuję olbrzymie ilości cebuli 🙂
Mam tak samo. Uwielbiam cebulę. I czosnek z resztą też 🙂
Uwielbiamy! Z moim M. jadamy codziennie po jednym kubeczku ;).
A z jakimś dodatkiem? Czy tak sam serek?
Latem jadaliśmy z rzodkiewką z naszego ogródkowego balkonu. Teraz z jajkiem i przyprawami: kurkuma, chilli, czosnek i zielenina co jest pod ręką – szczypiorek, bazylia, koper.
Bardzo pyszne połączenie 🙂
W zeszłym roku miałam fazę na serek wiejski i jadłam codziennie rano z płatkami i jakimiś owocami (uwielbiam z truskawkami!). Teraz to się trochę zmieniło i najczęściej jadam go w wieczornej sałatce np. z pomidorami. Czasami robię też tartę z serka wiejskiego.
Serek wiejski to już prawie synonim słowa Polska. Ale tą tartą to mnie zaskoczyłaś! Masz przepis gdzieś na wierzchu? 🙂
http://www.gotujesy.pl/tarta-z-serka-wiejskiego-z-gorgonzola-i-suszonymi-pomidorami/ – jak serek wiejski ma wystarczająco śmietany w sobie to już nie dodaję tej dodatkowej. I ostatnio zamiast ciasta francuskiego robię pełnoziarnisty kruchy spód
Dzięki!! Na pewno wypróbuję, zwłaszcza z pełnoziarnistym spodem, bo takie tarty ostatnio uwielbiam! 🙂
Witam,
można prosic o jakis prosty przepis na pełnoziarnisty spód tarty? 🙂
Jest bardzo prosty. Ja zwykle robię z tego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/quiche_pieczona_papryka_kozi_ser/przepis.html
U a co powiesz o takich tzw. Skislych serkach, niekoniecznie przeterminowanych
Przykro mi, ale nie znam takiego produktu
serow nie jadam ze wzgledu na alergie i ogolnie nia palam do nich sympatia 😉
ale synek lubi tego typu twarozek z sosem ze zmiksowanch truskawek, malin, jagod badz mango 🙂
Witam!Mam pytanie: Czy źle robię jedząc serek wiejski codziennie?Jeśli będę jadła raz serek wiejski, raz jogurt naturalny z owocami, innym razem twaróg to czy to będzie lepsze rozwiązanie?Czy mogę jeść produkty mleczne (zróżnicowane oczywiście) codziennie?
Roksana, moim zdaniem zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jedzenie serka wiejskiego na zmianę z jogurtem, twarogiem czy innymi produktami mlecznymi. Każdy z nich ma trochę inną wartość odżywczą, więc dostarcza do organizmu trochę inne składniki, a różnorodność to podstawa zdrowej diety 🙂
Post jest stary ale jary. Moj przypadek jest inny. Ja nie moge jesc serka. Boli mnie po nim brzuch, mam zgage, pali mi
się caly zoladek. Odbija. Wlasnie szukalam czegos na ten temat, a tu trafilam tylko na pozytywne komentarze. Wiec co jest ze mna nie tak, ze mam takie problemy zoladkowe?? Ser bialy moge jesc bez problemu. Pozdrawiam wszystkich.