Jeśli umieszczam serek wiejski na mojej liście TOP 100 produktów, to znaczy, że musi być zdrowy, czyż nie? Zanim jednak przytaknę Ci, najpierw chcę pokazać, jakie zarzuty mają do niego przeciwnicy. Dowiesz się tyle, jak często możesz go jeść, no i oczywiście, czy serek wiejski jest zdrowy.

Serek wiejski jest dostępny w Polsce od początku lat 90. ubiegłego wieku, ale mam wrażenie, że swoją popularność zdobył dopiero, gdy do Polski zawitała dieta Dukana. Miliony Polek (i Polaków też) trzymało w swojej lodówce po kilka sztuk serka wiejskiego, najlepiej w wersji light. I codziennie konsumowała  przynajmniej jedno opakowanie, przekonana, że serek wiejski jest zdrowy. Ale czy aby na pewno? Zobacz, co mają do powiedzenia o nim, jego przeciwnicy.

Serek wiejski jest wysoko przetworzony

O tym, że im produkt mniej przetworzony, tym lepszy – chyba nie muszę przypominać. Niestety w dzisiejszych czasach nie da się zupełnie uniknąć kupowania tych bardziej przetworzonych, ale czy można do tej grupy zaliczyć serek wiejski?

Należałoby najpierw zastanowić się, co to w ogóle jest ten produkt wysoko przetworzony. Może jakąś definicję przetoczyć. Niestety, takowej nie ma. I każda osoba, która mówi o żywności wysoko i nisko przetworzonej, mówi o żywności, która ma taki status według niej. Zatem, jeśli ja miałabym powiedzieć, czy serek wiejski jest wysoko czy nisko przetworzony. Odpowiedziałabym, że nisko. Dlaczego?

Dla mnie produkt wysoko przetworzony to taki, który ma w swoim składzie różnego rodzaju substancje dodatkowe: barwniki, aromaty, zagęszczacze, polepszacze. Im dłuższa lista dziwnych nazw w składzie, tym jest to produkt bardziej przetworzony. Z kolei produkt nisko przetworzony to ten, który produkuje się z użyciem 3-4 surowców, a jego receptura jest znana ludziom od wielu lat.

Serek wiejski niepotrzebnych dodatków nie zawiera. Jego produkcja możliwa jest z trzech składników: twarogu ziarnistego (który uzyskuje się z mleka poprzez dodatek naturalnego enzymu, proces podobny jak przy produkcji serów żółtych, ale z innym efektem), śmietanki i soli. Wniosek? Serek wiejski jest produktem nisko przetworzonym.

Serek wiejski jest bezwartościowy

Przeciwnicy serka wiejskiego, podkreślają, że jego wartość odżywcza jest niska. Z drugiej strony usłyszałam od pewnego chłopaka ćwiczącego na siłowni, że suplementuje białko… serkiem wiejskim. Więc gdzie leży prawda? Białka w serku wiejskim jest sporo ok. 10-11 g/ 100 g. A że kubeczek ma zwykle dwa razy tyle, to 20 g białka, to chyba nie tak mało. Oczywiście, więcej znajduje się w mięsie i jajku, a nawet serze żółtym… zawsze znajdzie się produkt, który ma czegoś więcej.

W serku wiejskim sporo jest witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 i B12. Jedno opakowanie to też 20% zapotrzebowania na wapń.

Niestety dużym minusem serka wiejskiego jest wysoka zawartość soli. A, o zgrozo!, znam osoby, które serek wiejski sobie jeszcze dosalają! Jedno kubek to już jeden gram soli. Sporo, biorąc pod uwagę, że nie powinniśmy jeść jej więcej niż 5 g.

Ale czy w związku z tym można powiedzieć, że serek wiejski jest bezwartościowy? Moim zdaniem nie. Bezwartościowe to są soki kubusie – co tego, że napchano w nie witamin, skoro są syntetyczne, a sam produkt dostarcza tylko cukru?

Czy serek wiejski jest zdrowy?

To moje ulubione pytanie, na które zawsze udzielam mojej ulubionej odpowiedzi. Tak, serek wiejski jest zdrowy, no chyba, że jest przeterminowany. Wtedy nie. Bo każdy produkt, które znajduje się na sklepowej półce jest zdrowy, ale w różnych ilościach. Tylko od Ciebie zależy, czy tę ilość przekroczysz.

Zdrowe odżywianie, to przede wszystkim różnorodność i umiarkowanie.

I pewnie zaraz padanie pytanie: to chipsy też są zdrowe? A czekolada?

Tak, o ile pamiętamy o umiarze! A więcej o tym, czym jest zdrowa żywność możesz przeczytać w innym artykule: klik.

Jak często jeść serek wiejski i w jakich ilościach?

Myślę, że jeden kubeczek dwa razy w tygodniu będzie ok. Prawdę powiedziawszy, ja wolę od serka wiejskiego zwykły biały twaróg, ale jem i jeden, i drugi. I Tobie też polecam takie rozwiązanie.

A czy Ty lubisz serek wiejski?

 

Photo credit: jules:stonesoup / Foter / CC BY